Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt ga je een trede omhoog op de bonus/malus-ladder. In principe bouw je dus ieder jaar 1 schadevrij jaar op. Omdat je schadevrij hebt gereden en dus geen schade hebt geclaimd ontvang je een ‘bonus’. Dat betekent dat je korting krijgt op je premie van de autoverzekering. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een schade claimt, je kunt dan een negatief aantal schadevrije jaren opbouwen (malus). Vaak betaal je dan een extra toeslag op de premie van je autoverzekering.
Voorbeeld: Je hebt drie schadevrije jaren opgebouwd en claimt een schade. Het kan dan voorkomen dat je terug zakt op de bonus/malus-ladder naar -2 schadevrije jaren. Als je in de malus (negatief aantal schadevrije jaren) terecht komt kan het zo zijn dat je een toeslag op de premie moet betalen. Deze kan in sommige gevallen oplopen tot 25% van de premie. Met een negatief aantal schadevrije jaren betaal je dus een hogere premie voor de autoverzekering.
Voorbeeld: bonus/malus-ladder
Bijna alle verzekeraars gebruiken een bonus-malusregeling. Daarbij is de premie afhankelijk van je rijgedrag. Hoe vaker je claimt, des te hoger de premie. Maar omdat de verschillen vaak groot zijn per schade en per verzekeraar is het lastig te bepalen wat voor impact een claim heeft op de premie van je autoverzekering. Wel is het zo dat het niet uitmaakt hoe hoog de schadeclaim is. Of het nu om een groot of klein bedrag gaat, de terugval op de bonus-malusladder is hetzelfde.
Omdat je slechts één trede per jaar klimt, kan het negatieve effect van een terugval op de ladder jarenlang doorwerken. Een schadeclaim kan er dus zo voor zorgen dat je een lange tijd meer premie betaalt voor dezelfde autoverzekering. Overstappen van autoverzekering maakt in dat geval niet uit. De nieuwe verzekeraar controleert namelijk het aantal schadevrije jaren in RoyData en neemt deze van je oude verzekeraar over. Daarnaast zal een nieuwe autoverzekeraar je vaak niet accepteren bij een negatief aantal schadevrije jaren. Het wordt dan ook aangeraden om bij kleine schades, de schade voor eigen rekening te nemen.
Overstappen autoverzekering
Een negatief aantal schadevrije jaren wordt ook wel een malusregistratie genoemd. Heb je minder dan nul schadevrije jaren, dan is er sprake van een malusregistratie. Het overstappen naar een nieuwe verzekeraar is erg lastig bij een malusregistratie. Verzekeraars accepteren zelden nieuwe klanten, die negatieve schadevrije jaren opgeven in hun aanvraag. In dat geval is het verstandiger om verzekerd te blijven bij je huidige autoverzekeraar totdat je weer op nul schadevrije jaren staat. Vervolgens kun je dan opnieuw autoverzekeringen vergelijken en eenvoudig overstappen naar bijvoorbeeld een goedkopere autoverzekering met betere polisvoorwaarden.
Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in maart 2015. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.