Bij autoverzekeringen worden de hoogste lasten neergelegd bij de veroorzakers van schades. Door verzekerden die geen schades veroorzaken te belonen gaan automobilisten voorzichtiger rijden. Zij hebben er baat bij om geen schades aan te richten.
Wat zijn schadevrije jaren?
Voor ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd, krijg je van de verzekeraar een beloning in de vorm van een schadevrij jaar waarmee je recht hebt op een extra korting op de basispremie. De korting kan maximaal oplopen tot 70% of 80% (verschilt per verzekeraar). Bij het claimen van een (schuld)schade verlies je meerdere schadevrije jaren in één keer waardoor je minder korting krijgt. Verzekerden met een schadeverleden kunnen ook een negatief aantal schadevrije jaren opbouwen. In plaats van korting krijgen ze dan een opslag op de premie tot 25%.
Hoeveel schadevrije jaren moet je hebben om op de maximale korting te komen?
Daar zit geen vaste lijn in en verschilt per verzekeraar. Uit commerciële overweging geven verzekeraars meestal al bij het sluiten van een autoverzekering een korting weg van bijvoorbeeld 25%, de zogenaamde inschalingstrede. Bij de ene verzekeraar zit je op de maximale korting met acht schadevrije jaren, terwijl je bij een andere verzekeraar moet beschikken over tien of twaalf jaren.
Schadevrije jaren kwijt na iedere schade
Nee, uitsluitend bij het claimen van een schade die niet verhaald kan worden op een tegenpartij krijg je terugval in schadevrije jaren. Indien bij de WA Casco (allrisk) verzekering de schade op een veroorzaker verhaald kan worden, kost het je geen schadevrije jaren en gaat dus niet ten koste van jouw korting. Een claim op de dekking beperkt casco kost je helemaal geen schadevrije jaren. Hierbij gaat het om schadegevallen als brand, diefstal en ruitbreuk.
Overigens kun je in veel gevallen kiezen om de uitbetaalde schade binnen 12 maanden voor eigen rekening te nemen waardoor de schadevrije jaren worden hersteld. Dit kan uitkomst bieden wanneer je binnen een jaar een andere (schuld)schade claimt of wanneer de stijging van de te betalen premie hoger is dan het schadebedrag, een claim analyse geeft je hier meer duidelijkheid over.
Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in oktober 2013. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.