Verzekeraars hebben er baat bij om verzekerden een premie in rekening te brengen die afhankelijk is van hun eigen claimgedrag. Er zullen hierdoor minder kleine claims worden ingediend bij de verzekeraar en automobilisten zullen voorzichtiger zijn in het verkeer en voorzichtiger met hun eigen auto om gaan. Verzekeraars belonen het schadevrij rijden door een korting te verstrekken tot maximaal 70 tot 80 procent. De hoogte van de korting wordt afgelezen van de bonus/malus ladder. Het aantal treden op deze ladder is afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren.
Hoe werkt de bonus/malus ladder?
Dit is een tabel genummerd van trede 1 tot bijvoorbeeld 20. Iedere trede staat voor een korting of een opslag op de premie. Trede 1 staat bijvoorbeeld voor 25 procent opslag op de premie en trede 20 geeft recht op 80 procent korting. Als je nog niet eerder een auto hebt verzekerd, kom je bijvoorbeeld op trede 4 terecht, de zogenaamde inschalingstrede. Door één jaar schadevrij te rijden kom je op trede 5 terecht. Trede 5 staat bijvoorbeeld een korting tegenover van 20 procent. Als je vervolgens een schade veroorzaakt, zak je meerdere treden in één keer.
Het percentage dat gekoppeld is aan de trede, krijg je als korting op de premie voor de autoverzekering. Bij een schuldschade daal je gemiddeld 4 tot 5 tredes in één jaar. Korting bouw je ieder jaar op, maar na één schade ben je weer een aantal jaren bezig om tot het zelfde kortingspercentage terug te komen.
Iedere verzekeraar hanteert een eigen opbouw van de bonus/malus ladder. Bij het vergelijken van de autoverzekering kan het ook lonend zijn om de bonus/malus ladders met elkaar te vergelijken. De ene verzekeraar heeft namelijk een snellere opbouw naar de maximale korting.
Vraag over autoverzekering met betrekking tot premie beantwoord in mei 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.