Het verhuizen duurt vaak twee dagen en veel verhuizers gaan voorzichtig om met de inboedel. Toch kunnen er spullen beschadigd worden of kwijtraken. Het is verstandig om voorafgaand aan de verhuizing de polisvoorwaarden van de verzekering te bekijken, zodat je achteraf niet te maken krijgt met onaangename verassingen. Sluit indien nodig een extra verhuisverzekering af die je inboedel dekt tijdens het verhuizen. Licht ook je verzekeraar in dat je gaat verhuizen, vaak verloopt de dekking namelijk 30 dagen na het verhuizen zonder verhuisbericht.
Inboedelverzekering
Meestal is je inboedelverzekering alleen geldig wanneer de inboedel zich bevindt op het aangegeven adres. Bij het verhuizen of tussentijds opslaan van de inboedel zijn meestal beperkte voorwaarden van toepassing. Wanneer er tijdens de verhuizing toch schade ontstaat aan de inboedel, dan zal er vaak minder of helemaal niets worden uitgekeerd. Kijk dus alvorens je gaat verhuizen goed naar de polisvoorwaarden en neem contact op met je verzekeringsadviseur. Indien iemand anders, bijvoorbeeld een vriend, familielid of buurman, helpt bij het verhuizen en schade verricht, dan kan hij de schade vaak herhalen op zijn wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
Verhuizen via een verhuisbedrijf
Wanneer je via een verhuisbedrijf verhuist en het bedrijf maakt schade, dan zal deze waarschijnlijk de schade moeten verhalen. Het verhuisbedrijf zal waarschijnlijk dan de dagwaarde van de inboedel vergoeden en niet de nieuwwaarde ervan. Een Erkende Verhuizer biedt garantie van dekking van je inboedel tijdens het verhuizen tot een maximum van 100.000 euro.
Bij het verkeerd inpakken van de spullen hoeft de verhuizer de schade niet te vergoeden. Ook kan de verhuizer niet aansprakelijk worden gesteld voor slecht of niet meer goed functioneren van elektrische en mechanische apparatuur of het afsterven van planten tijdens de verhuizing.
Tip: sluit een extra verzekering af bij het verhuisbedrijf, zo zijn je spullen in ieder geval goed verzekerd.
Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 3 maart 2015.