Het merendeel van de verzekeraars vraagt om de nieuwwaarde van de spullen op te geven. Voor voorwerpen waarvan de dagwaarde lager is dan 40 procent van de nieuwwaarde, gaan verzekeraars doorgaans uit van de dagwaarde. Wanneer de waarde van de spullen hoger is dan 40 procent van de dagwaarde ervan, dan krijg je doorgaans de nieuwwaarde uitgekeerd. Als de spullen gerepareerd kunnen worden, dan kunnen de reparatiekosten vergoed worden.
Dagwaarde versus nieuwwaarde
Je krijgt dus de dagwaarde of de nieuwwaarde van de beschadigde spullen uitgekeerd. De dagwaarde betreft de waarde van het artikel vlak voordat de schade optrad en de nieuwwaarde de waarde van het artikel wanneer je het nieuw zou aanschaffen. De dagwaarde is dus lager omdat het voorwerp gebruikt is.
Hoe hoog is de schade?
Samen met de verzekeraar wordt er bepaald hoe hoog de schade is. In enkele gevallen schakelt de verzekeraar een schade-expert in. Meestal mag jij er dan ook zelf één kiezen. Wanneer de twee experts niet tot een besluit komen, dan komt er een derde deskundige. Deze bepaalt dan uiteindelijk hoe hoog de schade is. De kosten voor het inschakelen van de deskundigen wordt meestal vergoed door de verzekeraar.
Waarde controleren
Om te controleren of de waarde nog klopt is het verstandig regelmatig de waarde in de polis te checken. Wanneer het bedrag te laag is dan ben je waarschijnlijk onderverzekerd. Bij schade krijg je dan vermoedelijk maar een deel uitgekeerd. Wanneer je hierover twijfels hebt, vraag het dan gerust aan je verzekeraar.
Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 3 maart 2016.