Allereerst is het van belang na te gaan of de digitale camera of spiegelreflexcamera die je hebt valt onder de dekking van de inboedelverzekering. Steeds meer verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om je camera buiten de duur te verzekeren via een aanvullende dekking op de inboedelverzekering. Deze dekking wordt ook wel ‘buitenhuisdekking’ genoemd. De camera is dan niet alleen in huis verzekerd, maar ook wanneer je deze regelmatig ergens mee naar toe neemt. Je betaalt dan wel wat meer premie, maar je spullen zijn ook buitenhuis verzekerd. Niet alleen je digitale camera, maar ook andere waardevolle spullen, zoals een tablet of spelcomputer zijn verzekerd op de buitenhuisdekking.
Waarde camera en verzekering
Een camera, zoals een digitale camera of spiegelreflexcamera, zijn voorwerpen die veel mensen meenemen tijdens een dagje weg. Het is van belang vooraf de waarde van je fotoapparatuur te controleren en huidige dekking bij eventuele lopende verzekeringen te checken. Wanneer je bijvoorbeeld een dure digitale camera of spiegelreflexcamera hebt van meer dan 1.000 euro, kan het zijn dat de buitenhuisdekking onvoldoende dekking biedt. In dat geval kun je er voor kiezen een cameraverzekering af te sluiten of een kostbaarhedenverzekering. De kostbaarhedenverzekering kan vaak als aanvulling bij de inboedelverzekering worden afgesloten.
Buitenhuisdekking
Voor het verzekeren van een camera of tablet kun je kiezen voor een buitenhuisdekking. Check bij het afsluiten van deze aanvullende dekking wel of de dekking alleen in Nederland geldt of ook wereldwijd. Daarnaast is het van belang of de verzekeraar je camera vergoedt op basis van nieuwwaarde of dagwaarde en welke maximumbedrag je ontvangt in geval van schade. Vaak hebben verzekeraars namelijk aanvullende voorwaarden bij uitkeren van het maximumbedrag. Wat en hoeveel er precies vergoed wordt, staat in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering.
Bij sommige inboedelverzekeraars kun je er voor kiezen om het verzekerde bedrag te verhogen. Standaard wordt er dan bijvoorbeeld 1.000 euro per gebeurtenis vergoed en kun je voor een hoger bedrag bijverzekeren. Heb je een dure camera gekocht? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een kostbaarhedenverzekering of cameraverzekering.
- Lees ook: Wat is buitenshuisdekking?
Kostbaarhedenverzekering
De kostbaarhedenverzekering vergoedt ‘losse kostbaarheden’ en is vaak ook als aanvulling op de inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt in de regel 3 jaar nieuwwaarde en daarna de dagwaarde of taxatiewaarde. De kostbaarhedenverzekering biedt wereldwijd dekking tegen alle van buiten komende onheilen, zoals eigen stommiteiten. Deze verzekering is dan ook wat uitgebreider dan de buitenhuisdekking. Bij de buitenhuisdekking is diefstal vaak wel gedekt, maar bijvoorbeeld verlies niet. Eventueel kun je, afhankelijk van je cameragebruik en de waarde van je apparatuur, een aparte cameraverzekering afsluiten. Deze wordt vaak door amateurfotografen of beroepsfotografen afgesloten.
- Lees ook: Wat is een kostbaarhedenverzekering?
Reisverzekering
Veel mensen gaan er ten onrechte vanuit dat de camera altijd verzekerd is op de reisverzekering. Toch biedt deze verzekering alleen dekking als er sprake is van een vooraf geboekte reis. Een dagje weg met je camera is dus niet gedekt. Daarnaast kennen veel (doorlopende) reisverzekeringen gemaximeerde verzekerde bedragen. Deze bedragen komen meestal niet verder dan 1.000 euro per reis. Heb je een dure camera, dan is dit bedrag vaak te weinig. Ook is vaak maar voor één jaar nieuwwaarde verzekerd en daarna de dagwaarde. De dagwaarde kan, door vaste afschrijvingspercentages van de verzekeraar, sneller dalen dan de dagwaarde die je bijvoorbeeld ziet op verkoopsites.
Een foto- of filmcamera kan bij de reisverzekering ook vallen onder de bagagedekking. Met deze aanvullende dekking is je persoonlijke bagage verzekerd tegen diefstal, verlies, vermissing of beschadiging. Reisverzekeraars hanteren ook hier maximale bedragen bij het uitbetalen van schade. Hoeveel de maximale vergoeding is, verschilt per reisverzekeraar. Houd er ook rekening mee dat er vaak een eigen risico voor je bagage geldt.
Tip: heb je een camera of spiegelreflexcamera met een waarde tot +/- 500 euro? Bekijk dan eerst de dekking van je standaard inboedelverzekering. Eventueel kun je deze dan nog uitbreiden met een buitenhuisdekking. Is het bedrag van je camera een stuk hoger? Bekijk dan de mogelijkheid voor een kostbaarhedenverzekering of cameraverzekering. Inboedelverzekering vergelijken? Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig vergelijken op basis van premie, voorwaarden en dekking.
Checklist camera verzekeren
Een handige checklist om mee te nemen bij het verzekeren van je (digitale) camera:
- Geldt de dekking van je huidige verzekering(en) alleen in Nederland of wereldwijd?
- Hebben verzekeringen die je hebt afgesloten overlap qua dekking?
- Is alleen diefstal gedekt of ook verlies?
- Worden productcategorieën als telecom, computer of audio door de verzekeraar uitgesloten?
- Krijg je de nieuw- of dagwaarde vergoed?
- Welk maximumbedrag wordt uitgekeerd bij schade?
- Wordt het eigen risico van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
- Hoeveel premie betaal je en wat krijg je ervoor terug?
Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in april 2016. Laatst gewijzigd op 11 april 2016.