Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan je eigen woning. Wat als je huis afbrandt? Dan lopen de kosten al gauw hoog op. Wij helpen je met kiezen, afsluiten en overstappen van je opstalverzekering!

Opstalverzekering vergelijken

Verzekeringen vergelijken

Wie een eigen woning heeft, zijn huis niet huurt maar er zelf eigenaar van is, loopt een behoorlijk risico. Bezit kan immers beschadigen en het herstellen ervan kost geld. Met de opstalverzekering dek je schade aan de eigen woning.

Nu denk je misschien: hoeveel kan dat nou kosten? Een kapot raam, een afgewaaide dakpan, een geforceerde deur. Die kosten kan ik toch zelf wel dragen? Dan vergeet je het risico dat je huis helemaal verwoest wordt door een heftige storm of een grote brand. Het herbouwen van een huis kost heel veel geld. Dat grote bedrag kunnen de meeste mensen zich niet zomaar veroorloven.

Verplicht door de bank

Niet vreemd dus, dat een opstalverzekering verplicht is. Die verplichting staat niet in de wet. Het is een verplichting die je opgelegd wordt door de bank waar jij je hypotheek hebt afgesloten. Jouw huis is immers het onderpand voor de lening die je daar hebt lopen. Als jouw huis weg is heeft de bank geen zekerheid meer.

Daarom stelt de bank een opstalverzekering verplicht. Naast dat het verplicht is, kun je ook veel geld besparen op een opstalverzekering. Een opstalverzekering vergelijken loont in ieder geval, want de verschillen in premies kunnen hoog zijn. Kijk niet alleen naar de premie, maar ook de polisvoorwaarden. Op die manier weet je precies welke schade je opstalverzekering wel of niet vergoed.


Opstalverzekering

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzeker je dus de opstal: het huis zelf. Niet de grond, en ook niet de inboedel. Het bedrag dat verzekerd wordt is de som geld die nodig is om het huis helemaal opnieuw te bouwen. Dat noemen we de herbouwwaarde. Die wordt vastgesteld door een taxateur.

Dekking opstalverzekering

Je verzekert je huis tegen allerlei gebeurtenissen die schade kunnen veroorzaken. Brand, inbraak en storm zijn de meest voor de hand liggende. Wat er precies wel en niet gedekt is verschilt per verzekeraar. Het is daarom belangrijk om verzekeringen goed te vergelijken en de voorwaarden zorgvuldig door te lezen voordat je er één afsluit.

Net als bij de inboedelverzekering zijn ook bij de opstalverzekering zogenaamde “catastrofeachtige” gevaren niet gedekt. Denk aan een oorlog, een overstroming of een atoomramp.


Speciale situaties

Gebruik jij je woning deels zakelijk? Dan is het verstandig vooraf goed na te kijken of dit volgens de polisvoorwaarden is toegestaan. Naast een “standaard” opstalverzekering zijn er diverse uitbreidingsmogelijkheden om meer zaken (beter) te verzekeren of speciale objecten te verzekeren. Denk aan een woonwagen, een woonboot of een monumentaal pand. Deze moeten ook worden verzekerd, maar hier gelden vaak wel andere premies en voorwaarden.

Schade

Als je schade claimt op je opstalverzekering kan deze schade vergoed worden in geld, maar dit gebeurt ook steeds vaker in natura. De ontstane schade wordt dan gerepareerd en de verzekeringsmaatschappij betaalt de reparateur. Jij hoeft het geld dan niet voor te schieten.

Zeker aan te raden, snel en eenvoudig een overzicht van alle premies. Had nog niet eerder van deze site gehoord, maar goede vergelijker.

R. Jonkman uit Maastricht op maandag 8 september 2014

Lekker snel geregeld. Binnen een aantal klikken had ik een goede opstalverzekering gevonden. Wat mij betreft een aanrader!!

Siereveld uit Schiedam op woensdag 3 september 2014

Erg behulpzaam aan de telefoon en overstappen naar andere verzekering gaat efficiënt en prettig

van Opdorp uit Rotterdam op woensdag 20 augustus 2014

Contact opgenomen over de herbouwwaarde van m'n opstal, was niet helemaal duidelijk. Werd goed geholpen en kreeg een duidelijk advies.

Jacky uit Odijk op woensdag 13 augustus 2014

Niet alle verzekeringen kon ik vergelijken. Uiteidenlijk heb ik toch een goedkope opstalverzekering kunnen vinden.

OJ Hartman uit Holten op maandag 11 augustus 2014

Ideaal dat je met 1 druk op de knop de laagste prijzen krijgt en ook direct offerte krijgt en vervolgens afsluiten. Geen verkoop-gelul, maar gewoon goede premie!

R. Bazelier uit Hoofddorp op woensdag 2 juli 2014

2017
  • Herhaalinbraken komen steeds vaker voor (09-11-2017)

    Inbrekers keren vaak binnen korte tijd weer terug om nogmaals in te breken. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Deze deed een onderzoek naar zogeheten herhaalinbraken.

2015
  • Verschillen bijzondere kosten bij opstalverzekering groot (02-11-2015)

    De verschillen in bijzondere kosten bij de opstalverzekering zijn volgens de Consumentenbond groot. De omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn hebben de grote verschillen in bijzondere kosten bij de opstalverzekering aan het licht gebracht.

  • Asbest in je huis? Dekt de verzekeraar de opruimingskosten? (15-06-2015)

    Bij een woningbrand moeten vaak ook kosten gemaakt worden om de resten van een afgebrande woning weer op te ruimen. Deze opruimingskosten zijn in de opstalverzekering opgenomen, maar bij asbest moet je rekening houden met extra hoge kosten. Wij zochten uit hoe verzekeraars met deze kosten omgaan.

2014
  • Opstalverzekering mogelijk duurder door ‘piekbuien’ (19-08-2014)

    Het KNMI voorspelt steeds hevigere, korte regenbuien die extreme schade kunnen veroorzaken, ook wel ‘piekbuien’ genoemd. Verzekeraars verwachten hierdoor sterk stijgende schadelasten. De premie van de opstalverzekering zal daardoor in de toekomst mogelijk tientallen euro’s per jaar hoger zijn.

  • Opstalverzekering krijgt beperkte dekking bij leegstaande woning (22-01-2014)

    De dekking van de opstalverzekering kan worden beperkt indien er sprake is van een lange periode van leegstand van het huis. De geschillencommissie van het Kifid heeft daarover onlangs een bindende uitspraak gedaan.