Een woningeigenaar kan de leegstaande woning meestal wel verzekeren, maar vaak stelt de verzekeraar wel extra eisen. In sommige gevallen geldt er een beperkte dekking. De gestelde eisen kunnen per verzekeraar verschillen. Bij een aantal verzekeraars zijn leegstaande woningen de eerste drie maanden tegen normale voorwaarden verzekerd. Daarna geldt er een beperking wat betreft risico van inbraak en diefstal. De woning is dan nog wel gewoon verzekerd tegen brandschade, bliksemschade, stormschade of vandalisme.
Leegstaande bedrijfspanden
Vooral voor eigenaren van leegstaande bedrijfspanden is het lastig om een opstalverzekering af te sluiten. De economische crisis is hier een oorzaak van. Veel bedrijfspanden staan leeg waardoor de kans op inbraak en vandalisme veel hoger is. Verzekeraars willen niet het risico lopen dat ze een groot bedrag aan schade moeten uitkeren. Na zo’n twee jaar is haast onmogelijk om een opstalverzekering af te sluiten.
Leegstaande woning melden bij verzekeraar
Heb je een leegstaande woning? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. De verzekeraar vindt het belangrijk dat de eigenaar het meldt als zijn woning leeg staat of onbewoond is. Wanneer je dit niet doet, dan keert de verzekeraar mogelijk niets uit in geval van schade. Ook als je woning te koop staat en je het tijdelijk verhuurt, moet je dit melden. Als je dit niet doet, dan wordt de dekking van de verzekering eventueel verminderd of vervalt de dekking zelfs. Meld een wijziging in je woonsituatie dus altijd bij de verzekeraar.
Vraag over opstalverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in december 2014. Laatst gewijzigd op 24 december 2014.