Op deze vraag krijg je een dubbel antwoord: ja en nee!
Om te beginnen met de 'nee': er is geen wettelijke verplichting om je huis te verzekeren. Er is geen overheidsinstantie die controleert of je een opstalverzekering hebt. Je wordt dus ook niet door zo'n instantie aangesproken als je niet verzekerd bent, zoals dat wel is bij de WA-autoverzekering en de basis-zorgverzekering.
Hoezo dan ook 'ja'? Als je een eigen woning hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een hypotheek. Het geld dat je geleend hebt van de bank om je huis te kopen, wil de bank graag ooit terugzien. Daarvoor heeft de bank met jou afspraken gemaakt. Kom je die afspraken niet na, dan heeft de bank het recht van hypotheek. Dat betekent dat de bank jouw huis mag verkopen om haar geld terug te krijgen. Jouw huis is het onderpand voor de lening, de zekerheid van de bank.
Die zekerheid ziet de bank natuurlijk niet graag in vlammen opgaan. Als jouw huis helemaal afbrandt, heb jij geen dak meer boven je hoofd. Maar nog wel een enorme schuld bij de bank. Een schuld, die nog wel terugbetaald moet worden. Alleen kan de bank van een kale kip niet plukken. Daarom verplichten de bank waar jij je hypotheek afsluit jou om een opstalverzekering af te sluiten. Zodat er geld is waarmee de woning opnieuw gebouwd kan worden. Of, als je dat niet zou doen, om de hypotheek mee af te lossen. Je leest, het is dus zeker van belang dat je een opstal ook wel een woonhuisverzekering afsluit.
Vraag over opstalverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in januari 2013. Laatst gewijzigd op 15 januari 2020.