Koning Winter is eindelijk in Nederland gearriveerd. Vorige week werden diverse delen in ons land getrakteerd op een dik pak sneeuw en het kwik daalt al nachten achter elkaar op vele plekke diep onder nul. Waarschijnlijk kijk je al uit naar een heerlijke winterwandeling of een schaatstocht op natuurijs, maar de vorst kan ook zorgen voor flinke schade.
Meest voorkomende vorstschade
De meest voorkomende schade aan woningen tijdens een vorstperiode is het kapotvriezen van de leidingen. Bevroren water zet uit. Hierdoor merk je deze schade pas op zodra het weer begint te dooien. Om kapotgevroren leidingen te voorkomen kan je het beste de verwarming overal in huis laten branden, ook wanneer je niet thuis bent. Hierdoor blijft er water door de leidingen stromen. Ook kan je de leidingen isoleren met speciale leidingisolatie. Daarnaast is het verstandig om tijdens een periode van vorst je thermostaat wat hoger te laten staan en niet helemaal te laten afkoelen. Op deze manier blijven ook slecht(er) geïsoleerde ruimtes in huis warm.
Toch vorstschade? – Wat vergoed de verzekering
Ondanks de genomen maatregelen kan het zijn dat er toch vorstschade ontstaat. Vorstschade aan je huis is op elke opstalverzekering gedekt. Deze dekking kan overigens wel per verzekeraar verschillen. Zo kan het zijn dat schade door een niet-afgetapte buitenkraan niet is verzekerd of dat enkel de gevolgschade van een lekkage door vorst wordt vergoed en niet het vervangen van de kapotte leidingen. Ook achterstallig onderhoud of nalatigheid kan voor een verzekeraar reden zijn om de schade niet te vergoeden. Lees daarom de polisvoorwaarden van je opstalverzekering vooraf goed door. Daarin staat precies vermeld wat de verzekeraar wel en niet vergoed. Naast schade aan je woning ook schade aan je inboedel? Dan kan je bij je inboedelverzekering aankloppen voor het vergoeden van de schade.
Anderen vonden ook interessant:
Vraag over opstalverzekering met betrekking tot schade beantwoord in januari 2017. Laatst gewijzigd op 25 januari 2017.