Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor de schade aan zaken die vastzitten in en aan de woning. Bijvoorbeeld voor schade aan het dak of een muur. Maar ook schade aan leidingen of een centrale verwarming. Bij koopwoningen is een opstalverzekering afsluiten verplicht. Hypotheekverstrekkers eisen namelijk dat je een opstalverzekering afsluit. In het geval van een huurwoning dient de eigenaar van de woning (de verhuurder) de opstalverzekering af te sluiten. Mocht er schade aan de woning ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, dan is deze schade namelijk voor rekening van de verhuurder.
Welke soorten dekkingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen en er zijn grote verschillen tussen verzekeraars. De meeste verzekeringen onderscheiden drie oorzaken van waterschade:
- schade door neerslag;
- schade door indirecte neerslag;
- schade ontstaan door leidingwater.
Wat wordt er gedekt bij schade door neerslag en indirecte neerslag?
Waterschade door neerslag wordt gedekt door de opstalverzekering. Neerslag als regen, hagel, sneeuw of smeltwater. De neerslag moet wel onvoorzien de woning zijn binnengekomen. Wanneer water de woning is binnengedrongen door overlopen van sloten of grachten ten gevolge van hevige neerslag dan wordt dit indirecte neerslag genoemd. Bij een allrisk verzekering is deze schade ook gedekt. Waterschade door een dijkdoorbraak of overstroming van rivieren of overstromingen vanuit zee wordt nooit gedekt.
Wat wordt er gedekt bij schade door een gesprongen leiding?
Schade als gevolg van een gesprongen leiding wordt gedekt indien deze is ontstaan door één van de volgende oorzaken:
- Water uit de centrale verwarming, waterleiding of daarop aangesloten installaties
- Het kapotvriezen van de cv- of waterleidingbuizen
De schade moet wel onvoorzien zijn. Wanneer je bijvoorbeeld de waterleiding bent vergeten af te tappen en de waterleiding stuk vriest, dan wordt de schade niet gedekt door de opstalverzekeraar.
Vraag over opstalverzekering met betrekking tot schade beantwoord in januari 2015. Laatst gewijzigd op 12 januari 2015.