De basisverzekering is qua dekking bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De inhoud van het basispakket wordt namelijk door de overheid bepaald. Echter zijn er wel flinke verschillen in premie bij de basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen wat zij vragen voor de basisverzekering. De premie bij de basisverzekering is dus lang niet over gelijk. Maar hoe kan het dan dat je voor hetzelfde basispakket bij de ene verzekeraar meer betaalt dan bij de andere?
Verschillen in premie basisverzekering
De premies die zorgverzekeraars aanbieden voor de basisverzekering verschillen. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot wel 30 euro per maand. Deze verschillen in premie zijn voornamelijk te wijten aan de afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgaanbieders, zoals een huisarts of ziekenhuis. Zorgverzekeraars maken deze afspraken om verblijf- en behandelkosten laag te kunnen houden. Daarnaast kan de verzekeraar een lagere premie aan de consumenten doorberekenen, wanneer men de kosten van ziekenhuiszorg laag probeert te houden.
Bron: Zorgwijzer
Naast de kosten van ziekenhuiszorg, heeft de zorgverzekeraar te maken met bijvoorbeeld bedrijfsvoering-, personeels- en administratiekosten. Denk daarbij aan een klantenservice die declaraties verwerken. De premie wordt daarnaast bepaalt door de opbouw van de wettelijke reserve. Dat willen zeggen dat een zorgverzekeraar een buffer opbouwt voor eventuele risico’s. Tevens dienen zorgverzekeraars te voldoen aan de financiële eisen van De Nederlandsche Bank (DNB). Het is dan ook raadzaam om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zelf een zorgverzekering vergelijken? Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig de premies van de basisverzekeringen vergelijken.
De redenen voor de premieverschillen op een rijtje:
- De keuze voor een restitutie of naturapolis. Een restitutiepolis is namelijk vaak goedkoper dan een naturapolis. Dat heeft te maken met de afspraken die de zorgverzekeraar heeft met de verschillende zorgaanbieders. Onderaan deze pagina vind je een uitleg over het verschil tussen restitutie en natura bij de zorgverzekering.
- Een zorgverzekeraar kan er voor kiezen online zorgverzekeringen aan te bieden. Maar ook om bijvoorbeeld de communicatie en het declareren via internet te laten verlopen. De internetlabels van grotere zorgverzekeraars zijn vaak goedkoper.
- Het verhogen van het vrijwillig eigen risico kan zorgen voor een lagere zorgpremie. Naast het verplichte eigen risico van 375 euro in 2015, kun je er voor kiezen een vrijwillig eigen risico te nemen. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te lager de premie van de zorgverzekering. Onderaan deze pagina wordt het eigen risico van de zorgverzekering verder uitgelegd.
- Zorgverzekeraars hanteren andere (bedrijfs)kosten en winsten. De uitbesteding van de zorgpremie, die jij betaalt, verschilt namelijk per verzekeraar.
Lees ook:
- Zijn alle basisverzekeringen gelijk?
- Wat is het verschil tussen restitutie en natura bij de zorgverzekering?
- Hoe werkt het eigen risico van de zorgverzekering?
Vraag over zorgverzekering met betrekking tot premie beantwoord in april 2015. Laatst gewijzigd op 29 april 2015.