Bij de keuze van een nieuwe zorgverzekering is het belangrijk met een aantal punten rekening te houden. De basisverzekering is in principe voor iedereen gelijk, maar ook bij de basisverzekering zijn er drie mogelijkheden. Naast de basisverzekering kun je jezelf nog extra verzekeren met aanvullende zorgverzekeringen. Vervolgens is er ook nog een keuze uit het eigen risico. Voor iedere Nederlander geldt een verplicht eigen risico, maar er kan ook worden gekozen voor een extra vrijwillig eigen risico. Kortom, genoeg om rekening mee te houden wanneer je kiest voor een nieuwe zorgverzekering.
Basisverzekering
De basisverzekering is in principe voor iedereen gelijk en wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. In de basisverzekering worden kosten zoals noodzakelijke zorg, geneeskundige zorg, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen vergoed. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn bijna bij alle zorgverzekeraars gelijk. De premie van de basisverzekering kan echter wel verschillen per verzekeraar. Ook in de basisverzekering zijn er drie mogelijkheden. Daarbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor meer keuzevrijheid of voor een goedkopere zorgverzekering. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en behoeften kun je een passende basisverzekering kiezen: een naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis.
Naturapolis
Bij de naturapolis betaalt de zorgverzekeraar jouw zorgkosten direct aan de zorgverlenende instantie, zoals het ziekenhuis. In dat geval hoef je zorgkosten niet eerst zelf voor te schieten en heb je geen administratieve rompslomp. De keuzevrijheid bij de naturapolis is echter wel beperkt tot zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Natuurlijk mag je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan, maar dan betaal je vaak een groot deel van de zorgkosten zelf.
Restitutiepolis
De premie van een restitutiepolis ligt vaak hoger dan bij een naturapolis of budgetpolis. Dit komt omdat je veruit bij alle zorgverleners terecht kunt. De zorgkosten dien je wel voor te schieten, maar declareer je vervolgens bij de zorgverzekeraar. Een restitutiepolis is dus wat duurder, maar biedt meer keuzevrijheid.
Budgetpolis
De budgetpolis is de goedkoopste zorgverzekering, maar ook een polis waar de meeste kritiek op is geuit. De zorgverzekering is namelijk laag in premie, maar daardoor kun je ook maar bij een aantal zorgverleners terecht en worden verschillende zorgkosten niet of slechts ten dele vergoed. Met een budgetpolis kun je veel geld besparen, maar wie niet de kleine lettertjes leest in de polisvoorwaarden, kan voor hoge onverwachte kosten komen te staan. Er zijn dus wat risico’s waar je rekening mee dient te houden.
- Lees ook: Wat houdt een budgetpolis in?
Aanvullende verzekeringen
Naast de basisverzekering kun je, afhankelijk van je zorgbehoefte, een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze aanvullende zorgverzekering mag je overigens bij een andere verzekeraar afsluiten, dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Met de aanvullende verzekeringen kun je je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandheelkundige zorg, bril en/of lenzen, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen, duurdere medicijnen en bijvoorbeeld fysiotherapie. Hierdoor kun je een complete zorgverzekering, basisverzekering met aanvullende verzekering(en), afsluiten die aan jouw zorgwensen voldoet.
Afhankelijk van de risico’s die je wilt dragen of welke zorgkosten je verwacht, kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars dekken over het algemeen een maximumbedrag of een beperkt aantal behandelingen. Extra kosten of behandelingen zijn dan vervolgens voor eigen rekening. In sommige gevallen is het voordeliger om kosten voor fysiotherapie of tandarts zelf te betalen in plaats van hiervoor aanvullend te verzekeren. Het is dan ook verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te stemmen op jouw persoonlijke zorgbehoefte.
Eigen risico
Het verplicht eigen risico wordt elk jaar door de overheid opnieuw vastgesteld. In 2016 is het verplicht eigen risico 385 euro. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen voordat de zorgverzekeraar de kosten vergoed. Daarnaast kun dit bedrag aanvullen met een vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie van de zorgverzekering. Met een hoger eigen risico betaal je dus ook meer zorgkosten zelf. Wanneer je dus weinig gebruikt maakt van zorg, kan het voordelig zijn om het eigen risico te verhogen. Houdt er wel rekening mee dat, wanneer je onverhoopt iets overkomt, je deze zorgkosten wel kan betalen. Het verhogen van een eigen risico brengt dus ook wat financiële risico’s met zich mee.
Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basisverzekering. Hierbij kun je denk aan bijvoorbeeld: medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, ziekenhuisopnames, ziekenhuisoperaties en fysiotherapie bij een chronische aandoening (tot de 21ste behandeling). Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico niet. Voor zorg uit de aanvullende verzekering betaal je nooit een eigen risico.
Collectieve zorgverzekering
Met een collectiviteitskorting op je zorgverzekering kun je eventueel besparen op de premie. Vaak zijn deze af te sluiten via ledenorganisaties zoals de ANWB en de FNV, maar in veel gevallen ook via jouw werkgever. Een collectieve zorgverzekering kan zeker voordelen bieden zoals uitgebreidere vergoedingen, maar is niet altijd goedkoper.
Zorgverzekering vergelijken
Rond het najaar ontvangt iedereen nieuwe polisvoorwaarden van zijn zorgverzekeraar. Dit zijn de voorwaarden die de verzekeraar hanteert in het volgende jaar. Daarbij kun je denken aan aanpassingen in vergoedingen en contracten met zorgverleners. Mocht je dan een beter alternatief vinden of een goedkopere zorgverzekering, dan kun je kiezen om over te stappen van zorgverzekeraar. In ieder geval moet je dan voor 1 januari je oude zorgverzekering opzeggen. Vervolgens kun je dan tot 1 februari kiezen voor een nieuwe zorgverzekering.
Jaarlijks de zorgverzekering vergelijken kan flink wat geld besparen. De kosten kunnen namelijk nogal verschillen. Afhankelijk van jouw zorgbehoefte kun je een keuze maken uit een basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering(en).
Lees ook:
- Is een zorgverzekering verplicht?
- Kan een zorgverzekeraar mij een polis weigeren?
- Kun je een nieuwe zorgverzekering annuleren?
- Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?
- Zijn alle basisverzekeringen gelijk?
- Zorgverzekering: is een hoger eigen risico goedkoper?
- Wat is het verschil tussen restitutie en natura bij de zorgverzekering?
- Is de premie van de basisverzekering overal gelijk?
Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juni 2016. Laatst gewijzigd op 21 juni 2016.