Bij een budgetpolis heb je voor planbare zorg een beperkte keuze in het aantal ziekenhuizen waar je voor zorg terecht kunt. Je kunt dus niet in ieder ziekenhuis terecht, enkel in ziekenhuizen met wie de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Dit wordt gecontracteerde zorg genoemd. Ga je toch naar een ander ziekenhuis, dan krijg je een lagere vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief.
Een budgetpolis kan prettig zijn, het kan veel kosten besparen. Maar wie niet de kleine lettertjes leest in de polisvoorwaarden, kan voor hoge onverwachte kosten komen te staan. Door vooraf te weten wat de gevolgen zijn als je bepaalde zorgkosten moet maken, kun je later hoge kosten voorkomen. Bij een aantal budgetpolissen wordt slecht 50 of 65 procent van de zorgkosten vergoed wanneer je naar een ziekenhuis gaat dat geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar. Een dure behandeling kan dan al snel veel geld kosten.
Ook bij een verwijzing van de huisarts voor psychische hulp of wanneer je zelf gaat zoeken naar fysiotherapie is het essentieel om te weten of de zorgaanbieder een contract heeft afgesloten met de verzekeraar. Let er tevens op dat het contract geldig moet zijn voor het soort zorgverzekering dat je hebt afgesloten. Wanneer je bepaalde medicatie of kraamzorg nodig hebt, ben je meestal afhankelijk van een beperkt aantal leveranciers. Kijk goed van tevoren bij welke zorgverleners je terecht kunt.
Een goedkope zorgverzekering is prettig, maar voorkom hoge kosten achteraf door te weten wat de gevolgen zijn als je bepaalde zorgkosten moet maken. Bij een budgetpolis krijg je in sommige gevallen maar weinig kosten vergoed (50-65%), dan kan een bezoek aan het ziekenhuis al snel honderden of zelfs duizenden euro's kosten. De budgetpolis wordt ook wel eens 'selectiefpolis' genoemd. Een aantal zorgverzekeraars biedt deze verzekering aan, waaronder VGZ, Menzis en Zilveren Kruis. Consumenten worden bij de bugetpolis wel vaak gewaarschuwd voor goedkoop is duurkoop.
Lees ook:
Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in januari 2015. Laatst gewijzigd op 19 januari 2015.