Bovenop het verplichte eigen risico, die elke verzekerde moet betalen, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In 2016 en 2017 is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Wanneer je het vrijwillige eigen risico verhoogt ontvang je premiekorting. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te meer korting je ontvangt. Maar dit brengt natuurlijk wel extra financiële risico's met zich mee. Bij een ziekenhuisopname of ingreep is het bedrag dat je zelf moet betalen namelijk hoger. Houd er dus wel rekening mee dat je dit financieel risico kunt opvangen wanneer je het vrijwillig eigen risico verhoogt.
Of je goedkoper uit bent met het verhogen van het eigen risico, hangt dus ook af van hoe vaak je gebruik moet maken van zorg. Wanneer je bijvoorbeeld een auto-ongeluk krijgt en met een ambulance naar het ziekenhuis moet worden gebracht, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Als je dan een vrijwillig eigen risico van 500 euro hebt, dan moet je eerst tot 500 euro zelf vergoeden en tevens het verplicht eigen risico betalen. Het heeft dus enkel zin om je eigen risico te verhogen wanneer je weinig gebruik denkt te maken van zorg.
De hoogte van het vrijwillig eigen risico kun je zelf bepalen in stappen van 100 euro tot maximaal 500 euro. In 2017 kom je daardoor op een maximaal eigen risico van 885 euro (het verplichte deel in 2017 is 385 euro). Het eigen risico bij de zorgverzekering leidt al enige tijd tot discussie. Er zijn in Nederland namelijk honderdduizenden verzekerden die problemen hebben om het verplichte eigen risico dat van toepassing is op de zorgverzekering te betalen. Daarnaast verhogen veel mensen ook het vrijwillig eigen risico, maar kunnen zij deze financiële last niet altijd dragen.
Lees ook:
- Hoe werkt het eigen risico van de zorgverzekering?
- Wanneer is het verstandig het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen?
Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in december 2014. Laatst gewijzigd op 23 november 2016.